Motion- & Långfärdssektionen

Sektionen för dig som vill uppleva naturen från en kajak, leva friluftsliv, lära dig behärska kajaken i vind och vågor eller motionspaddla för att hålla konditionen uppe eller midjemåttet nere.

Det här är vad vi kan erbjuda:

Motionspaddling och träning

Vill du motionspaddla har vi en 5 km lång belyst träningsbana som slingrar sig genom Malmös vackraste parker och genom stadskärnan. Inte många kanotklubbar i världen kan erbjuda sådana möjligheter. Den som föredrar styrketräning framför paddling under vintermånaderna har tillgång till en utmärkt lokal och redskap för detta i vårt gym.


Turpaddling

Varje år ger vi oss iväg på ett antal längre och kortare turer. För nybörjaren finns dagsutflykter till Snogeholmssjön och Hjörneredssjön, turer på Rönne Å och Lödde Å och helgturer till sjösystemet Immeln/Raslången, Blekinge skärgård m.fl. För vana paddlare finns bland annat turer till Ven, Hallands Väderö och Hovs Hallar, runt Kullaberg och en veckotur i något av skärgårdsområdena (Bohuslän, Småland/Östergötland eller Stockholms skärgård).

Lätta turer, där kravet är att du skall kunna paddla 10 km
Medelsvåra turer, där du skall kunna paddla 10 – 20 km per dag, klara assisterad räddning på djupt vatten och ha paddlat minst 5 mil totalt under försäsongen
Svåra turer, där du kvalificerar dig genom att delta i övriga turer, söndagspaddlingar, säkerhetsövningar mm så att de övriga i gruppen känner sig säkra på din kompetens.

Vidareutveckling

Introduktionskursen, som är en 4-timmars intensivkurs som lär ut grundläggande paddelteknik, hur du hanterar och manövrerar kajaken, vad du gör om du kapsejsar m.m. Efter genomgången introduktionskurs kan du följa med på alla lätta turer. Introduktionskursen är öppen för alla och kostar 700:-.

Vidareutbildning. Efter genomgången introduktionskurs kan du fortsätta teknikträningen i en grupp med instruktör en kväll i veckan. Du kan öva upp kondition och teknik genom att följa med på lätta och efterhand som kunnandet och självförtroendet ökar svårare turer. Om intresse finns kommer vi att under sommaren arrangera övningar där du till exempel kan prova på rankare kajaker, lära dig avancerade paddeltag eller paddling i vind och vågor.

Säkerhet. Flera gånger om året tränar vi teknik och säkerhet – i bassäng under vinterhalvåret, till havs under sommaren. Du får lära dig klättra upp i kajaken på djupt vatten, kamraträddningar, bogsering/nödtransporter, låga och höga stöd och eskimåsväng.

Under vinterhalvåret lägger vi efter behov och önskemål in informationsmöten om navigation, väder och vind, sjömansskap, turplanering, räddningsteknik, vinterpaddling, klädsel etc.

Långfärdsmöten

Ungefär en gång i månaden samlas vi för att diskutera sektionens aktiviteter, informera om klubbens verksamhet, utbyta erfarenheter och fatta visa beslut om utflykter, långturer, kurser, övningar och annat. En och annan fest eller samkväm hinner vi också med – livet består ju inte bara av paddling.

Mer information om den löpande verksamheten går att fås via vår digitala kalender.
För att kontakta sektionsledaren för Motion & Långfärd, använd formuläret.

Vi använder tillfälliga cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Några cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.