Introduktionskurs Kajak

Nu är vi klara med vårens introduktionskurser i kajakpaddling, men här kan du anmäla ditt intresse för 2025 års kurser.

Om kursen

Under våren håller vi introduktionskurser i kajakpaddling för dig som vill bli medlem i Malmö Kanotklubb och paddla i Motion- & Långfärdssektionen. Mer info om Motion & Långfärd här.

Introduktionskursen är en 4-timmars intensivkurskurs

Du lär dig grundläggande paddelteknik, lite om utrustningen, hur du hanterar och manövrerar kajaken m.m. Vi kommer också att gå igenom klubbens alla möjligheter och aktiviteter, hur du kan utveckla dig vidare som paddlare och vilka regler som gäller för dig som medlem. 

Kursens utformning

Upplägget kan variera något beroende på väder, antal deltagare, instruktörerna och gruppens erfarenhet.

  • En kort introduktion till dagens kurs
  • Genomgång av olika kajaktyper, paddelteknik, kajakskötsel, rutiner och i- och urstigning av kajak
  • Provpaddling nära klubben. Möjlighet finns att prova flera olika kajaktyper
  • Paus där vi bjuder på fika och berättar om vad klubben kan erbjuda m.m.
  • Vi kör en ”långtur” tillsammans – till Södertull, till polishuset, varvet runt eller till Sjöfartsmuseet och tillbaka – allt efter deltagarnas ork
  • Sammanfattning och avslutning

Kostnaden för att delta i kursen är 800 kr.

Hyra av kajak, paddel och flytväst, samt fika ingår. Genomgången kurs ger 200 kr i rabatt på medlemsavgiften då nytt medlemskap tecknas. Kursavgiften ska vara Malmö Kanotklubb tillhanda senast 1 dag efter anmälan.

Du som deltar ska vara minst 18 år och simkunnig.

I familjs (målsmans) sällskap kan även den som är över 16 år vara med. Yngre deltagare hänvisar vi gärna till vår Kanotskola eller direkt till Ungdomssektionen. Vi har även möjlighet att på vissa tider ta emot dig med särskilda behov och funktionsnedsättningar, kontakta introkurs@malmokanot.se

 

Introperioden 2024

När du gått din introkurs och blivit medlem väntar ett helt program för att du ska komma igång med din paddling och komma in klubbgemenskapen. Vi kallar det för Introperioden och under denna period har vi extra fokus på nya medlemmar.

Efter att du gått introkursen och blivit medlem är det fritt fram att paddla kajak i kanalen, gärna vid våra gruppaddlingar på tisdagar och torsdagar. Tisdagar har vi ledare på vattnet och som ny medlem får du delta vid upp till tre tillfällen. På torsdagar finns ledare på plats vid förråden/bryggan och här kan du delta obegränsat antal tillfällen. Efter Introperioden fortsätter gruppaddling både tisdagar och torsdagar för alla som vill!

När du kommit igång och hunnit några varv i kanalen erbjuds introturer där vi lastar släpet och kör iväg för en trevlig å-paddling.

Du som vill paddla på havet går vidare med vår havsintrokurs i tre delar. Efter dessa kurstillfällen har du fri tillgång till havskajak för paddling på sundet och på klubbturer. Mer info om alla möjligheter för paddling får du på introkursen!

Vår ambition är att erbjuda alla medlemmar som vill havspaddla platser till havsintrokursen då den är ett krav för havspaddling. Då vi är en ideell förening kan vi dock inte garantera detta, men vi gör vårt bästa och brukar kunna lösa det mesta! Titta redan nu på datumen för havsintrokurstillfällena, du ska delta vid ett tillfälle för varje del. Vi har mycket begränsade möjligheter att erbjuda tillfällen utöver dessa. Platserna för del 1 släpps den 8 maj, del 2 och 3 går att boka från den 29 maj. 

Del 1 – Teoriföreläsning: onsdag v.21 och måndag v.22

Del 2 – Kamraträddning, praktisk övning: onsdag v.23, måndag v.24, måndag v.26 och måndag v. 27

Del 3 – Havsintropaddling: onsdag v.24, måndag v.25, onsdag v.26 och onsdag v. 27

Innan du går havsintrokursens andra del (kamraträddning) ska du ha hunnit paddla en del i kanalen, total 8 varv ska du samla ihop. OBS! Det går bra att boka plats innan du samlat dina 8 varv.

Introkort

Självklart hjälper vi dig hålla reda på allt! Vid introkursen får du ett introkort som du ska använda hela din första säsong hos oss. Här fyller du själv i allt roligt du testar på och håller samtidigt koll på att du uppfyller förkunskapskraven för att fortsätta med havsintrokurs och introtur.

Vi har 12 ordinarie platser. Vi är alltid tre instruktörer, vilket ger en instruktör per fyra kursdeltagare. Med detta antal kan varje instruktör ge rätt kvalitet till alla kursdeltagare.

Du får all information i ditt bekräftelsemail.

Vi har inga presentkort, men du kan anmäla din vän till en introduktionskurs. Han/hon får då en bekräftelse på att kursen är bokad ett visst datum. Du får själv ge din vän det som kursen kostar.

För att paddla i Motion- & Långfärdssektionen och få tillgång till kajaker, surfskis och övrig utrustning krävs att du deltagit i Introduktionskurs Kajak. För att paddla i Drakbåtssektionen krävs att du deltagit i Introduktionskurs Drakbåt. Många medlemmar paddlar i båda sektionerna. Introkurs Drakbåt ingår i priset för Introkurs Kajak.

Under Introduktionskurs Kajak får du förutom en introduktion i paddling dessutom information om vår verksamhet, regler och rutiner för MKK och vår utrustning.

Om du redan kan paddla, via en annan klubb, har dokumenterade eller uppvisade kunskaper kan du introduceras genom vårt sidospår. Du introduceras då genom att själv hjälpa till som hjälpinstruktör på en introkurs alternativt vid uppsamlingstillfälle för sidospår. Om du känner någon medlem som kan ta hand om din introduktion så går det också bra. Vi har dock små möjligheter att introducera nya medlemmar en och en. Efter din introduktion bedömer vi tillsammans vilka övriga moment i Introperioden som är aktuella för dig. Kontakta introkurs@malmokanot.se om du är aktuell för sidospår.

Vi använder tillfälliga cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Några cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.